Door: Thomas Dillema

De in 2020 bij veel mensen ontstane corona opruimwoede resulteert er nog altijd in dat kringloopwinkels een groot aanbod aan spullen kunnen uitstallen. “Vroeger kreeg je zo’n 12 kratten met spullen per dag, nu zijn het er ineens 80.” 

Uit cijfers van Branchevereniging Kringloopbedrijven blijkt dat in 2020 zo’n 150 miljoen kilo aan spullen is binnengekomen bij kringloopwinkels verspreid over het hele land. Ook bij een van de filialen van Kringloopwinkel Rataplan in Amsterdam-west merkt bedrijfsleider Mimoun Bouich dat de toevoer van nieuwe spullen onophoudelijk toeneemt. “Het is qua klanten redelijk hetzelfde gebleven, maar qua inbreng is het de afgelopen tijd echt gekkenhuis.” De grootte van de kringloopwinkel is volgens Bouich hierbij een flinke meevaller. “Wij zijn gelukkig een hele grote kringloop met veel verschillende filialen. Het zou natuurlijk lastiger zijn als je gewoon een klein opzichzelfstaand winkeltje bent.” Het in ontvangstnemen van al die spullen vereist veel organisatorisch werk. “Orde scheppen is belangrijk. En dat moet je wel kunnen hier. We waren voor corona gewend aan zo’n 12 kratten met spullen per dag. Nu zijn het er rond de 80. Het lijkt wel alsof iedereen een soort opruimtik aan die crisis heeft overgehouden.”

In Utrecht is bij kringloopwinkel De Waard de storm na een hectische coronaperiode wat meer gaan liggen, merkt bedrijfsleider Herman Punt. “Er is even een piek geweest dat mensen heel veel spullen kwamen brengen.” Volgens Punt is vooral de kwaliteit van de aangeleverde spullen toegenomen. “Mensen komen hier gewoon peperdure merkbroeken van 130 euro aanleveren. Nieuw en nog nooit gedragen. Die verkopen wij hier dan voor 7,50.” Die toegenomen kwaliteit zorgt bij klanten ook voor andere verwachtingen, merkt Punt. “Men wil tegenwoordig hier een gloednieuwe bank voor 25 euro komen uitzoeken en ‘m dan thuis laten bezorgen.” 

Dit heeft vervolgens ook weer invloed op het selecteren van nieuwe producten voor zijn winkel. “Alles wat men hier komt aanleveren is in principe afval. Dat sorteren we vervolgens en dan kijken we naar wat er nog bruikbaar is. Die eis inmiddels wat hoger gaan liggen, omdat mensen graag spullen in gloednieuwe staat komen ophalen.”