Door: Jos Smit

Vanaf 2024 moeten alle nieuwe telefoons, laptops en tablets dezelfde oplader gebruiken: USB-C. Dit hebben de Europese Commissie, het Europese Parlement en de EU lidstaten dinsdag besloten. De EU wil met deze maatregel verspilling tegengaan en overbodige kosten voor de consument voorkomen. Volgens een schatting van het Parlement wordt er in Europa per jaar 11,000 ton aan kapotte of ongebruikte opladers weggegooid. De maatregel zou verder een besparing van 250 miljoen euro per jaar zijn voor Europese consumenten omdat niet voor elk nieuw apparaat een aparte lader moet worden gekocht.

Het besluit is een goede zaak volgens Henk Bos, projectdirecteur bij WEEE, een bedrijf dat een deel van de recycling van elektronische apparaten in Nederland regelt. Bos: “Dit besluit is hartstikke goed, het is heel concreet.”

Vooral voor Apple heeft de nieuwe maatregel grote gevolgen. Zij hebben altijd hun eigen oplaadsysteem gehad. Apple zelf zegt als reactie op het nieuws dat dit innovatie zal beperken. Bos denkt dat er een andere reden is dat Apple geen voorstander is van het besluit. Bos: “We snappen allemaal waarom Apple er tegen is, die willen weer een nieuw kabeltje verkopen.”

USB-C is voor veel apparaten al jaren de standaard. Volgens Hans Dagevos, expert op het gebied van consumentengedrag van de Universiteit van Wageningen, is het niet vreemd dat juist Apple zich verzet tegen standaardisering. Dagevos: “Apple heeft een grote symboolwaarde, het heeft een bepaald imago. Daar willen mensen voor betalen. Het bedrijf heeft zich heel lang afgezonderd en dat hebben we toegestaan.”

Wat Dagevos betreft gaat de nieuwe wet eigenlijk nog niet ver genoeg. “Het zou nog veel verder moeten gaan dan alleen de USB poort veranderen. Apple hun producten zijn eigenlijk niet te repareren. Het gaat ook verder dan dat ze niet kunnen worden opengeschroefd. In het besturingssysteem zit ook geplande veroudering. Na een paar jaar kan de telefoon nog prima werken maar je krijgt geen updates meer waardoor je gedwongen wordt om een nieuwe te kopen.”