Ze shopt haar hele leven al in de kringloopwinkel en inspireert inmiddels ook haar omgeving met haar duurzame koopgedrag. Aan kunst studente Mijke Buskes (22) is nieuwkoop niet besteed. “Als je goed zoekt, vind je de mooiste spullen.” 

Harry’s kringloop, gelegen aan een drukke autoweg net buiten het centrum van Zwolle, herbergt een grote verscheidenheid aan tweedehandsspullen. Bij binnenkomst doet de winkel echter niet vermoeden dat er veel te halen valt. Op het eerste oog weet deze kringloopwinkel de indruk te wekken dat er slechts een kleine collectie aan prularia en schilderijtjes te koop is. “Wacht maar tot je verder naar achter loopt”, zegt Mijke Buskes geheimzinnig, terwijl haar oog valt op een aantal Jezus en Mariabeeldjes. “Deze zijn niet fantastisch. Laatst zag ik een hele grote, echt authentieke Jezus van een halve meter staan. Die kon je voor vijf euro op de kop tikken.” Geconcentreerd verschieten haar ogen naar weerszijden van de ruimte. “Kijk nou wat een gezellig muurlampje”, klinkt het enthousiast. Dat lampje doet, eveneens als de stoelen die ervoor staan, antiek aan. Het is voorin de winkel, afgezien van wat grote schilderijen en een ouderwetse televisie met dikke analoge knoppen, lastig iets te vinden wat meer dan 10 euro kost. 

De zoektocht naar interessante spullen wordt hervat. Een gangetje met oud speelgoed en kinderspullen mondt uit in een grote hal waar je veel verschillende meubelstukken uitgestald staan. “Veel mensen kijken niet goed als ze de kringloop bezoeken. Dat wil zeggen dat ze binnen komen en hopen te vinden wat ze op voorhand in gedachte hadden. Zo werkt het niet. Je moet er vaak heengaan en je laten verrassen door spullen waar je misschien in de eerste instantie niet naar opzoek was”, weet Buskes. “En als je dan uiteindelijk wel hetgeen wat je zoekt tegenkomt, ben je extra blij.”

Antiekhandelaar
Na een halfuurtje rondneuzen in Harry’s kringloop stapt Buskes op de fiets. De vangst bedraagt ditmaal een visvormige waterkaraf voor haar vriend en dat eerdergenoemde muurlampje voor haarzelf. Leuke spullen uitzoeken voor haar vrienden en familie doet Buskes wel vaker. “Een tijd terug wilde een vriend van me een ronde eettafel. Ik vertelde hem dat ik om me heen zou gaan kijken in de kringloop en wist er na een week al een te vinden. Prachtige houten tafel. Een beetje in jaren ’30 stijl. Je zou het haast niet geloven, maar daar heb ik slechts zeven euro voor betaald.” Bij die bewuste aankoop kwam er, zo vertelt ze, een antiekhandelaar op haar aflopen. “Die wilde er 100 euro voor neerleggen. Dat aanbod heb ik afgeslagen, want als zo’n handelaar er al 100 euro voor wil betalen, dan is ie ongetwijfeld nog veel meer waard.” 

Inmiddels heeft ze ook haar directe omgeving aangestoken met het kringloopvirus. “Veel vriendinnen willen vaak met me mee en vinden daardoor altijd wel wat leuks voor hun kamer. Het is leuk om te zien dat ook hun enthousiasme groeit. Vroeger vonden mensen de kringloop iets heel stoffigs en sufs. Nu merk ik dat mensen steeds meer inzien dat als je goed zoekt je de mooiste spullen vindt.” 

Haar fiets komt tot stilstand bij een filiaal van Stichting Kringloop Zwolle naast een Kwikfit. Lang zal deze winkel niet meer kunnen genieten van die locatie, aangezien het is opgekocht door andere investeerders en het contract eind 2023 afloopt. “Het is nog niet bekend wat ze daarmee gaan doen. Misschien wordt het wel een vintage meubelzaak. Er staan daar in dat kleine winkeltje naast de kringloopwinkel in ieder geval allemaal mooie meubels. Die worden vaak ook ingekocht bij kringloopwinkels en dan tegen een hogere prijs verkocht. Je betaalt er meer voor, maar het scheelt je wel zoekwerk.” Als je door het raampje kijkt valt op dat alle antieke meubels in het winkeltje nog in goede staat zijn. Hoewel de tafels, stoelen, banken en krukken al een heel leven achter de rug hebben, lijken ze haast gloednieuw. Buskes is zelf niet van plan voortaan haar meubels bij zo’n vintagezaak te kopen. “Je moet gewoon net zo goed in het speuren worden als zo’n inkoper van een vintagewinkel. Daar bespaar je een hoop geld mee voor mooie spullen.” 


Karakter

Terwijl ze langs de houten kratten bij de ingang van het Stichting Kringloopfiliaal loopt vraagt Buskes zich hardop af waarom men tegenwoordig snel naar nieuw gekochte spullen neigt. “Het is slecht voor het milieu en je spullen hebben eigenlijk totaal geen karakter als je iets nieuws koopt. Ik beleef juist altijd veel plezier aan het idee dat mijn meubels vroeger een ander leven hebben geleid.”