Twaalf Limburgse gemeenten uit België en Nederland vrezen voor geluidsoverlast die de uitbreiding van het vliegveld Luik-Bierset, ook wel Liège Airport, met zich mee kan brengen. De Belgische luchthaven wil een tweede landingsbaan en ook is het plan om zijn vrachtvervoer de komende jaren verdubbelen tot 5.800 vliegbewegingen per maand. Veertig procent van dit verkeer zal ‘s nachts gaan plaatsvinden. Dit zijn niet de eerste tegengeluiden; Stop Alibaba & Co zet zich ook hard in tegen de expansie. 

Wat is er precies aan de hand? 
In 2019 ontstond de groep Watching Alibaba die uiteindelijk is uitgegroeid tot een meer activistische groep, namelijk Stop Alibaba & co. Samen met verenigingen, burgers en lokale groepen zoals Greenpeace Luik protesteren ze tegen de invloed van Alibaba in Luik. Het probleem begon in 2018 toen de Chinese webgigant een overeenkomst sloot met de CEO van het vliegveld, Luc Partoune. Een van de dochterbedrijven van Alibaba, Cianiao, kreeg een vestigingsplaats op het vliegveld met een omvang van 380.000m2. Nu zijn er plannen voor een uitbreiding van deze hub.

Stop Alibaba & Co eist dat er een nieuw onderzoek wordt gestart om zo de mogelijke impact van de uitbreiding in kaart te brengen. Om dit mogelijk te maken, hebben ze 5000 brieven van bezorgde burgers verzameld. Tom Barbette, de woordvoerder van de organisatie vertelt: ‘Sommige mensen zouden het liefst het hele vliegveld sluiten, maar dat staat nog open voor discussie. Het is nu belangrijk dat het vliegveld laat zien wat de mogelijke invloed kan zijn. In het huidige rapport hebben ze namelijk, grappig genoeg, de vliegtuigen buiten beeld gelaten.’ 

Op politiek vlak merkt Barbette dat er kritischer wordt gereageerd op de plannen: ‘Een paar jaar geleden hoorden we geen tegenargumenten over het ‘geweldige’ plan dat voor veel banen zou zorgen. Nu wordt er ook kritischer gekeken naar de voordelen op langere termijn.’ De actiegroep heeft hierdoor hoop dat de macht van Alibaba in Europa nog tot halt geroepen kan worden. “

“De mentaliteit is aan het veranderen. Steeds vaker kiezen mensen toch voor iets wat lokaal en handgemaakt is. Ik denk dat het ook helpt dat mensen de invloed van online shoppen met hun eigen ogen kunnen zien. Steeds meer winkelpanden komen leeg te staan. We kunnen deze vorm van ‘vandaag besteld morgen in huis’ online e-commerce, dat via vliegtuigen naar ons wordt verstuurd vanuit China nu nog stoppen.”

De standpunten van Stop Alibaba & Co:

Er zijn meerdere redenen om te vechten tegen de invloed van Alibaba op Liège Airport:

  1. “Één baan in de e-commerce wereld staan gelijk aan twee lokale banen. We willen bruisende stadscentra met winkels waarin menselijk contact centraal staat. Geen online wereld met leegstaande winkelpanden.”
  2. “Alle klimaatgerelateerde acties die de vier miljoen inwoners van Wallonië hebben uitgevoerd, zullen voor niks zijn geweest als de plannen worden doorgevoerd. De expansie zal namelijk voor een enorme toename van uitstoot van broeikasgassen zorgen. Er zullen ook consequenties zijn voor de gezondheid van de omwonenden van het vliegveld”
  3. “We hebben bezwaren tegen de ethische kant van producten die worden verkocht door Chinese bedrijven zoals Alibaba. Voornamelijk voor de werkomstandigheden van de arbeiders.”