Veel Nederlanders zijn steeds meer bezig met het milieu. Ze recyclen flesjes, rijden steeds vaker elektrisch en nemen hun eigen plastic tas mee naar de supermarkt. Dit is ook de bedoeling. Voor 2050 geldt namelijk de doelstelling dat Nederland een circulaire economie heeft. Dit houdt in dat grondstoffen steeds opnieuw zullen worden gebruikt en er dus geen afval meer bestaat. Naast recyclen en duurzaam rijden, duiken er ook steeds vaker duurzame initiatieven op, zoals bijvoorbeeld Swip Swap spots. 

Bij deze spots kun je je oud speelgoed inleveren en dit ruilen voor iets nieuws. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de gemeente Amersfoort. Hier organiseerde Ilona Heidotting samen met de gemeente een Swip Swap ruilbeurs in Het Groene Huis. In Het Groene Huis staan duurzaamheid en natuur centraal. “De dagen voor de ruilbeurs konden mensen hun speelgoed inleveren. Hier zat soms speelgoed bij waar kinderen slechts één keer of zelfs nooit mee hebben gespeeld. Op de dag zelf kwamen er honderden mensen af op de ruilbeurs in Het Groene Huis. Het was een groot succes.”

Het was een groot succes. We praten hier over honderden mensen die op de ruilbeurs afkwamen. Voorafgaand konden ouders speelgoed inbrengen. Daar zat ook gewoon speelgoed bij waar kinderen misschien één keer mee gespeeld hebben of soms zelfs nooit. Het is heel mooi dat we andere kinderen daar gelukkig mee kunnen maken.”, vertelt Ilona enthousiast.  

Swip Swap is een initiatief dat is opgezet door Rob Römgens en Elif Algu. Samen staan ze er voor dat speelgoed weer echt wordt gebruikt om mee te spelen en niet alleen om te hebben. Naast het zakcentje dat mensen eraan overhouden door tweedehands speelgoed te kopen, speelt duurzaamheid dus ook een grote rol. Ilona kan dit beamen: “Dit was bij ons ook de gedachte. Er wordt zoveel geconsumeerd, dat is gewoon belachelijk. Alles moet maar nieuw, nieuw, nieuw en daar zijn natuurlijk grondstoffen voor nodig. Het kan ook op deze manier. De mensen die op de beurs afkwamen dachten daar hetzelfde over, al zal bij een enkeling de portemonnee ook wel mee hebben gespeeld.” 

Ga jij binnenkort naar een Swip Swap spot om speelgoed te ruilen? Heb jij misschien zelf wel een duurzaam speelgoed initiatief opgestart? Of vind jij dit soort ruilmogelijkheden juist te veel gedoe? Laat het ons weten!